Το Παλάτι της Κνωσσού
Το Μινωικό Παλάτι της Κνωσσού είναι ο χώρος του περισσότερου σημαντικού και περισσότερο μελετημένου Συγκροτήματος Μινωικού Παλατιού στην Κρήτη. Βρίσκεται περίπου  5 km  νότια του Ηραλείου. Σύμφωνα με την ιστορία, η Κνωσσός ήταν η έδρα του μυθικού βασιλιά Μίνωα. Το παλάτι είναι συνδεμένο και με άλλους μύθους όπως ο μύθος του λαβύρινθου και του Μινώταυρου, όπως και με την ιστορία του Δαιδάλου και του Ικάρου. Οι ανασκαφές έχουν δείξει πως ο χώρος εκατοικείτο συνεχώς από τη Νεολιθική εποχή  (7000-3000 B.C.) έως και τους Ρωμαικούς χρόνους.

Λυχνοστάτης. Υπαίθριο Κρητικό Λαογραφικό Μουσείο. Τηλ: 28970-23660. Κυριακή – Παρασκευή 9πμ-2μμ. €4,50.

Θαλασσοκοσμος Ενυδρείου, 2810-337788,  Καθημερινα 9πμ-9μμ (Μαίος-15 Οκτωβρίου); 10πμ-5:30μμ (16 Οκτωβρίου-Απρίλιος).

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου 
Οδός Ξανθουδίδου 2, Τηλ 2810-224630, 280370, fax 2810-332610, Ανοικτό κατά τη θερινή περίοδο καθημερινά από τις 8πμ-7.30μμ, κλειστά: 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Πάσχα, 1 Μαίου, 25-26 Δεκεμβρίου, Είσοδος €10, – περιλαμβάνει είσοδο στο παλάτι της Κνωσσού. Φιλοξενεί τα περισσότερο σημαντικά και αντιπροσωπευτικά ευρήματα του Μινωικού πολιτισμού και των ανασκαφών σε όλο το νησί. Τα περισσότερο δημοφιλή εκθέματα είναι το άγαλμα της θεάς με τα φίδια, η τοιχογραφία των Ταυροκαθαρσίων, ο αινιγματικό δίσκος της Φαιστου, σφραγίες και κοσμήματα της Μινικής εποχής. Επίσης περιλαμβάνεται αριθμός ευρημάτων από την Ελληνιστική και τη Ρωμαική Εποχή.

Ιστορικό μουσείο Κρήτης http://www.historical-museum.gr/
Το ιστορικό μουσείο Κρήτης παρουσιάζει μια αντιπροσωπευτική όψη της Κρητικής ιστορίας από τα πρώτα χριστιανικά έη έως τις μέρες μας. Ιδρύθηκε το 1953. Το μουσείο στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο. Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου 27, Τηλ: 2810 283219, 288708

Castello del Molo (Κούλες)
Το Βενετικό κάστρο στο λιμάνι είναι χτισμένο μέσα στη θάλασσα, στην είσοδο του παλιού λιμανιού. Οι ντόπιοι χρησιμοποιούν το Τούρκικό του όνομα “Κούλες”. Πήρε την τελική του μορφή την περίοδο 1523-1540 κατλα την περίοδο της Βενετικής κατοχής της Κρήτης. Σήμερα διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση. Είναι ανοικτό για το κοινό και κατά την θερινή περίοδο υποδέχεται αρκετά καλιτεχνικά γεγονότα.

Βενετικά Τείχη 

Στα 1462 οι Βενετοί οχύρωσαν την πόλη με ένα τεράστιο τείχος τριγωνικού σχήματος, μήκους 4 χιλιομέτρων με 7 προμαχώνες. Επίσης κατά την ίδια Βενετική περίοδο δημιοηκε το λιμάνι και μεγάλος αριθμός αρχιτεκτονικών δημιουργημάτων όπως κρήνες, πλατείες, ναοί. Ήταν μια περίοδος ευημαρίας της πόλης κατά την οποία η τέχνη και η λογοτεχνία σημείωσαν ιδιαίτερη άνθιση.
Η πόλη με αυτό το τείχος ήταν από τις περισσότερο οχυρωμένες πόλεις της Μεσογείου. Άντεξε στην πολιορκία από τους Τούρκους για 21 χρόνια αλλά τελικά έπεσε το 1669 όταν ένας ελληνο-βενετός μηχανικός πληροφόρησε τους επιτιθέμενους για τα αδύνατα του σημεία. Σήμερα είναι δυνατή η περιήγηση πάνω σε αυτό το τείχος και η απόλαυση μιαςμοναδικής θέας της πόλης. Πάνω στο τείχος βρίσκεται ο τάφος του Νίκου Καζαντζάκη (1883-1957), όπου αναγράφεται: “Δεν ελπίζω τίποτα, Δεν Φοβάμαι τίποτα, είμαι ελεύθερος.”

Μουσείο Μάχης Κρήτης και Εθνικής Αντίστασης Αναπαριστά την αντίσταση των Κρητικών και των συμμάχων κατά των Ναζί στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Φιλοξενείται στο κέντρο της πόλης σε ένα ευρύχωρο χώρο. Ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου είναι χιλιάδες από αυθεντικές φωτογραφίες, πίνακες και σχέδια της μάχης της Κρήτης και της Εθνικής αντίστασης, περίπου διακόσια βιβλία μονογραφίες, άρθρα πάνω στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου 1941 – 1945, εκατοντάδες εγγράφων και αρκετά αποκόματα εφημερίδων. Το μουσείο επίσης περιλαμβάνει ποικιλία αντικοιμένων σχζόμενα με τον πόλεμο (όπλα, στολές, αντικείμενα καθημερινής χρήσης). Οδός Δούκος Μποφώρ και Μεραμβέλου. Τηλ: 30 2810 246 554

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης http://www.nhmc.uoc.gr/
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης λειτουργεί μέσα στα πλαίσια του Πανεπιστημίου Κρήτης καλύπτοντας όλες τις δραστηριότητες ενός πλήρους και σύγχρονου μουσείου:
Διατηρεί και αναπτύσσει συλλογές, Πραγματοποιεί έρευνες για το φυσικό περιβάλλον, Συνεισφέρει στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και Προβάλλει στους εκθεσιακούς του χώρους τις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος της Κρήτης και της Μεσογείου. Η εντυπωσιακή του ανάπτυξη κατά την τελευταία δεκαετία αντικατοπτρίζει από τη μια τη μεγάλη ανάγκη της κοινωνίας για τη σωστή περιβαλλοντική ενημέρωση και από την άλλη τη συνέπεια και τον επαγγελματισμό των εργαζόμενων σε αυτό. Λ. Σοφοκλή Βενιζέλου,Tηλ./Fax: 2810 324366

Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη

Εστιάζει στην μορφή του διάσημου Κρητικού συγγραφέα. Τηλ. 2810-741689, Ανοικτά καθημρινά 9πμ-7μμ (Μάρτιος-Οκτώβριος); 10πμ-3μμ (Νοέμβριος-Φεβρουάριος),Είσοδος  €3.00

Τάφος Νίκου Καζαντζάκη

Νίκος Καζαντζάκης, (18 Φεβρουαρίου 1883, Ηράκλειο Κρήτης, – 26 Οκτωβρίου 1957, Φράιμπουργκ Γερμανίας). Κρητικός συγγραφέας, ποιητής, θεατρικός συγγραφεας και φιλόσοφος. Κατά κοινή ομολογία ο πιο σημαντικός Έλληνας συγγραφέας και φιλόσοφος του 20ουαιώνα, κέρδισε μεγάλη φήμη μετά που γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία το έργο του  “Ζορμπάς ο Έλληνας”  το 1964. Είναι ο περισότερο μεταφρασμένος σύγχρονος έλληνας συγγραφέας.